Wat is een XML sitemap?

Alles wat je moet weten over Sitemaps

Sitemaps, je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar welke zijn er nou? En wat doen ze precies? In dit artikel leg ik je uit welke soorten sitemaps er bestaan, wat de verschillen tussen de soorten zijn én welke sitemap jij het beste kunt gebruiken.

Sitemap

Wat je gaat leren:

  • Waar het precies voor is
  • Waarom ze belangrijk zijn voor SEO
  • Welke verschillende soorten zijn er
  • Welke sitemap jij het beste kunt gebruiken
  • Hoe je een WordPress XML sitemap maakt

Wat is een sitemap?

Sitemaps zijn overzichten van alle pagina’s, video’s en afbeeldingen op een website. Eigenlijk dus een grote inhoudsopgave. Deze sitemaps dragen bij aan een goede website structuur en zorgen ervoor dat jouw pagina’s gemakkelijk geïndexeerd kunnen worden door Google.  

Wanneer een website geen sitemap heeft moeten de Googlebots de gehele website doorlopen op pagina’s. Omdat er miljarden pagina’s op het internet staan kan dit veel tijd in beslag nemen. Google probeert elke website namelijk regelmatig te scannen op nieuwe pagina’s.

Websites die wel een sitemap hebben zullen dan ook merken dat hun pagina’s sneller geïndexeerd worden in de zoekresultaten van Google. Erg handig dus!

Het verschil tussen een HTML en XML sitemap

Er bestaan 2 soorten sitemaps, de XML en de HTML sitemap. Beide zorgen voor een betere navigatie op jouw website. Echter is de XML sitemap vooral gericht op Google. De XML sitemap zorgt er dan ook vooral voor dat Google jouw site beter begrijpt, en dus beter reflecteert in de zoekresultaten. 

De HTML sitemap is daarentegen vooral gericht op de bezoekers. Bezoekers kunnen met behulp van de HTML sitemap gemakkelijk navigeren over een website. Indirect zorgt dit ook voor een betere positie in de zoekresultaten; als de bezoekers langer op een website blijven, begrijpt Google dat de website waardevol is en zal Google dit ook terug laten zien in de zoekresultaten. Zorg er dus voor dat je sitemaps in orde zijn!

Welke sitemap jij het beste kunt gebruiken

Maar welke sitemap moet je kiezen? Goede vraag. De XML sitemap is vooral bedoeld voor zoekmachines. HTML sitemaps zijn daarentegen vooral handig voor de bezoekers en hebben nauwelijks impact op SEO. Bezoekers kunnen door middel van een HTML sitemap makkelijker navigeren op een website. 

Als je gebruik maakt van WordPress kun je eenvoudig een HTML sitemap installeren door middel van een plugin zoals de WP Sitemap Page plugin. De XML sitemaps zijn ook te installeren met een plugin zoals de Yoast SEO plugin.