Alles wat je moet weten over Sitemaps
Een sitemap, je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar welke zijn er nou? En wat doen ze precies? In dit artikel leg ik je uit welke soorten sitemaps er bestaan, wat de verschillen tussen de soorten zijn én welke sitemap jij het beste kunt gebruiken.
Wat je gaat leren:
- Waar is een sitemap voor bedoeld
- Waarom ze belangrijk zijn voor SEO
- Welke verschillende soorten zijn er
- Welke sitemap jij het beste kunt gebruiken
- Hoe je een WordPress XML sitemap maakt
Wat is een sitemap?
Een sitemap is een overzicht van alle pagina’s, video’s en afbeeldingen op een website. Eigenlijk dus een grote inhoudsopgave. Deze sitemap draagt bij aan een goede website structuur en zorgen ervoor dat jouw pagina’s gemakkelijk geïndexeerd kunnen worden door Google.
Wanneer een website geen sitemap heeft moeten de Google crawlers (een soort robots) de gehele website doorlopen om alle pagina’s te vinden en te bekijken. Omdat er miljarden pagina’s op het internet staan kan dit veel tijd in beslag nemen. Google probeert elke website namelijk regelmatig te scannen op nieuwe pagina’s.
Websites die wel een sitemap hebben zullen dan ook merken dat hun pagina’s sneller geïndexeerd worden in de zoekresultaten van Google. Erg handig dus!
Het verschil tussen een HTML en XML sitemap
Er bestaan 2 soorten sitemaps, de XML en de HTML sitemap. Beide zorgen voor een betere navigatie op jouw website. Echter is de XML sitemap vooral gericht bedoelt voor zoekmachines. De XML sitemap zorgt er dan ook vooral voor dat Google en andere zoekmachines jouw site beter begrijpen, en dit kan bijdragen aan meer pagina’s in de zoekmachines.
De HTML sitemap is daarentegen vooral gericht op de bezoekers. Bezoekers kunnen met behulp van de HTML sitemap gemakkelijk navigeren over een website. Indirect zorgt dit ook voor een betere positie in de zoekresultaten; als de bezoekers langer op een website blijven, begrijpt Google dat de website waardevol is en zal Google dit ook terug laten zien in de zoekresultaten. Zorg er dus voor dat je sitemaps in orde zijn!
Welke sitemap jij het beste kunt gebruiken
Maar welke sitemap moet je kiezen? Goede vraag. De XML sitemap is vooral bedoeld voor zoekmachines. HTML sitemaps zijn daarentegen vooral handig voor de bezoekers en hebben nauwelijks impact op SEO. Bezoekers kunnen door middel van een HTML sitemap makkelijker navigeren op een website.
Als je gebruik maakt van WordPress kun je eenvoudig een HTML sitemap installeren door middel van een plugin zoals de WP Sitemap Page plugin. De XML sitemaps zijn ook te installeren met een plugin zoals de Yoast SEO plugin of met de Rankmath plugin welke ook populair is. Het kan ook zijn dat je al een sitemap hebt of dat jouw CMS systeem er eentje heeft gegenereerd. Je kunt dit checken door jouw website in te tikken en erachter /sitemap.xml te tikken. Kom je dan uit op een overzicht met alle URL’s op je website? Dan heeft je website al een sitemap.