17 effectieve linkbuilding technieken

Beste linkbuilding technieken

Als je je website hoog in Google wilt krijgen is linkbuilding erg belangrijk. Je wilt met linkbuilding zoveel mogelijk links verzamelen van externe websites. Dit kun je doen door de 17 meest effectieve linkbuilding technieken op deze pagina vandaag nog te gebruiken. Links vanaf andere websites tellen als stemmen voor Google en dat is bevorderlijk voor jouw positie. Maar hoe kom je aan die backlinks? Wij leggen je de beste linkbuilding manieren uit. Als je op zoek bent naar hoge kwaliteit backlinks kan SEOtijger ook de linkbuilding voor jou geheel uit handen nemen. Neem contact op voor meer informatie. Let altijd op dat je goed kijkt op wat voor website je je links plaatst. Kijk naar de relevantie van de website en naar de SEO waardes zoals de TF en de DA voordat je de links plaatst. Ook is het belangrijk dat de link die wordt geplaatst een do-follow link is. Weet je niet zo goed wat sommige begrippen betekenen? Bekijk dan ook de seo begrippenlijst!

1. Informatie visueel maken

Wat is het?

Informatie omzetten in iets visueels zoals een afbeelding of grafiek die mensen als bronvermelding kunnen gebruiken op hun website

Waarom is dit een goede/slechte techniek?

Dit is een goede techniek omdat jij waarschijnlijk een link krijgt in artikelen die worden gepubliceerd op andere websites. Je hoeft dus niet terug te linken en hierdoor wordt dit gezien als een natuurlijk verkregen link.

Hoe werkt het?

Je publiceert interessante content die zo goed is dat andere het overnemen en willen gebruiken op hun eigen website. Dit zouden we kunnen doen door tabellen met alle informatie over werkloosheid in Nederland te maken. Een partij die dit veel doet, is CBS.

2. Startpagina’s/linkpagina’s 

Wat is het

Een startpagina is een groot overzicht van links vaak opgedeeld in categorieën. Vaak wordt een startpagina ook wel een linkpagina genoemd.

Waarom is dit een goede/slechte techniek

Een startpagina kan heel goed zijn voor je website. Let wel op het een kwalitatieve startpagina is. Let dus bijvoorbeeld op de DA, TF en de spamscore. (zie ook SEO begrippenlijst)

Hoe werkt het

Er zijn 3 manieren om op een startpagina te komen:

–          Startpagina zelf beheren

–          Iemand betalen om erop te mogen

–          Een link ruilen voor een link op de startpagina

3. Lijsten publiceren

Wat is het

Het publiceren van lijsten met dingen. Bijvoorbeeld: beste wasmachines, 10 tips tegen een kater of 5 beste manieren om iets te doen.

Waarom is dit een goede/slechte techniek

Dit is een goede techniek omdat je relevante content creëert die mensen interessant vinden en dit daarom mogelijk als bron gaan plaatsen in hun blog of artikel of delen op social media.

Hoe werkt het

Je publiceert lijsten van bijvoorbeeld een onderzoek die jij hebt gedaan naar wasmachines en deze gaan andere mensen delen omdat het zo een goede lijst is.

4. Uniek onderzoek doen

Wat is het?

Je doet onderzoek en je publiceert de resultaten van dit onderzoek. Mensen vinden dit onderzoek interessant en vermelden dit als bron.

Waarom is dit een goede/slechte techniek?

Goede techniek, je komt door jouw goede content terecht in blogs die als bronvermelding een link naar jouw website opnemen.

Hoe werkt het?

Je publiceert een onderzoek en je wordt vermeld als bron door anderen. Dit gaat meestal vanzelf, maar je kunt ook actief websites benaderen om jouw onderzoeksresultaten te gebruiken in ruil voor een bronvermelding met link.

5. Gebroken link building

Wat is het?

Een link naar een 404-pagina vervangen voor een werkende link. Dit kan je doen door andere websites er op te wijzen dat ze niet werkende links hebben en dan een link als ‘dank’ terug krijgen.

Waarom is dit een goede/slechte techniek?

Goede techniek omdat je hele goede kwalitatieve links kan krijgen en mensen echt helpt

Hoe werkt het?

Je gaat op zoek naar niet werkende links op een website en meldt dit bij de website beheerder. Als dank vraag je om een link naar jouw website. Wanneer jouw website een goede vervanger is van de link die niet meer werkt op de betreffende website vergroot je de kans dat de webbeheerder daadwerkelijk jouw link opneemt.

Links vanaf forums

Wat is het?

Je links op forums plaatsen.

Waarom is dit een goede/slechte techniek

Niet zo goed voor linkbuilding, Google kent deze methode en kent vaak weinig waarde toe aan deze link, of ze kunnen worden gezien als spam.

Goed techniek voor meer traffic: als je mensen daadwerkelijk helpt via een forum dan zul je waarschijnlijk ook meer directe traffic ontvangen.

Hoe werkt het

Je plaatst een link op een forum. Bijvoorbeeld in je handtekening of je plaatst de links in een forumbericht. Probeer dit zo te doen dat de link ook echt bijdraagt aan je antwoord en je de medegebruikers ermee helpt, anders zal je link zo weer verwijderd worden. Of je kunt geblokkeerd worden.

6. Korting en kortingscodes

Wat is het?

Als je samenwerkt met bloggers kun je ze een promocode geven die ze kunnen gaan promoten. De bloggers plaatsen vervolgens een link naar jouw website. Het kan ook zijn dat je je product opstuurt naar de blogger en ze bijvoorbeeld een video of een review schrijven over jouw product. Meestal wordt de blogger betaald door de onderneming om deze actie te doen. Deze vorm van linkbuilding heeft veel te maken met influencer marketing. 

Waarom is dit een goede/slechte techniek

Een goede techniek omdat een blogger met een groot bereik jouw product promoten en ook nog een backlink plaatsen. Dit zal veel traffic genereren op jouw website. Het nadeel is dat je vaak wel een flink bedrag moet betalen om deze samenwerking met een blogger aan te gaan. Het is dus zeker geen goedkope manier van linkbuilding. 

Hoe werkt het

Je gaat samenwerken met een blogger. Die blogger geef je een unieke kortingscode om aan zijn volgers te geven of die blogger laat je jouw product promoten door middel van een link naar jouw website. 

7. Podcast maken

Wat is het?

Je praat over een onderwerp of interviewt een interessant iemand waardoor er interessante informatie naar boven komt. Mensen gaan deze informatie weer publiceren in hun blog en gebruiken jou als bronvermelding.

Waarom is dit een goede/slechte techniek

Je krijgt in korte tijd veel nieuwe links erbij van blogs omdat je kwalitatieve content hebt gemaakt. Dit maakt deze manier van linkbuilding zeker een goede manier van linkbuilding.

Hoe werkt het

Je neemt een podcast op met een interessant persoon of je bespreekt een interessant onderwerp. Mensen zullen dit als bronvermelding gaan gebruiken of naar de podcast verwijzen omdat de podcast zo goed is.

8. PR-artikels

Wat is het?

Door relaties met de media gaan ze over jou schrijven en verwijzen naar de website. Dit kan bijvoorbeeld als je iets doet voor een goed doel of iets unieks hebt gedaan.

Waarom is dit een goede/slechte techniek

Dit is wel 1 van de beste technieken die er is. Doordat je iets goeds doet krijg je én positieve aandacht waardoor je merk bekender wordt én backlinks van bijvoorbeeld nieuwssites wat vaak erg goede links zijn.

Hoe werkt het

Je doet iets goeds of bijzonders waar mensen over gaan schrijven in hun blog.

9. Aanbeveling van bedrijf

Wat is het?

Een van je klanten vermeldt op zijn/haar website jouw bedrijf met een link om aan te geven dat jij een van de partners bent van je klant. 

Waarom is dit een goede/slechte techniek

Je krijgt positieve reclame naar je website en je krijgt ook nog een link, zeker een goede methode dus.

Hoe werkt het

Je helpt een business klant en die klant verwijst naar jou op zijn website. Dit kan voorkomen in een review, maar ook als je hun leverancier of dienstverlener bent en ze dat benoemen.

10. Zet Google Alerts aan

Wat is het?

Een Alert zetten op als je naam, bedrijfsnaam of merk ergens wordt benoemd. Als iemand je merk of bedrijfsnaam heeft vermeld, maar niet naar jou toe linkt, kun je alsnog vragen of diegene een link wil plaatsen.

Waarom is dit een goede/slechte techniek

Dit is een goede techniek omdat mensen die al naar jou verwijzen, maar dan zonder link het waarschijnlijk geen probleem vinden om wel even een link naar jou te plaatsen.

Hoe werkt het

Je zet een Google alert aan op het merk SEOtijger. Als iemand dan SEOtijger ergens vermeld krijg je een bericht binnen in je e-mail dat iemand dit woord op zijn site heeft vermeld. Je kunt dan op deze site kijken of ze wel naar jou hebben verwezen.

11. Gestolen foto’s claimen

Wat is het?

Iemand gebruikt jouw afbeelding, maar verwijst niet naar jou. Je vraagt een link in ruil voor de afbeelding.

Waarom is dit een goede/slechte techniek

Goede techniek, op jouw afbeeldingen rust al auteursrecht dus mensen mogen het niet zomaar publiceren.

Hoe werkt het

Je zoekt jouw gepubliceerde afbeeldingen in Google. Als je een website vindt die jou afbeelding heeft gebruikt vraag je een link. Dit doe je door jouw afbeeldingen te zoeken in Google Images hierin kun je een afbeelding uploaden en zo vindt Google alle websites met overeenkomende afbeeldingen.

12. Link ruilen

Wat is het?

Je ruilt een link met een andere website

Waarom is dit een goede/slechte techniek

Dit is een goede techniek als je maar geen AB-ruil doet (je verwijst naar elkaars website) deze links naar elkaar leveren geen waarde.

Hoe werkt het

Je benadert andere linkbuilders, marketingbureaus of andere gerelateerde websites of ze een link met jou willen ruilen.

13. Reageer op blog posts

Wat is het

In de reacties van andere websites je site linken.

Waarom is dit een goede/slechte techniek

Dit is een goede techniek als je dit op een goede manier gebruikt. Als je kwaliteit aan de blog toevoegt dan is dit zeker een goede manier. Je benoemt bijvoorbeeld in de reacties iets wat je mist of je voegt iets toe. In deze reactie laat je ook je link achter van je website vaak zijn dit follow links. 

Hoe werkt het

Je plaatst een reactie met je link naar jouw website. Wel is belangrijk dat je in de reactie iets nuttigs toevoegt aan het bericht. Als je dit niet doet keurt de website eigenaar je reactie waarschijnlijk af, waardoor deze niet geplaatst wordt.

14. Maak een gratis tool

Wat is het?

Je maakt een gratis tool die mensen kunnen gebruiken. Als dit een handige tool is zullen veel websites naar je refereren om andere mensen op deze tool te wijzen.

Waarom is dit een goede/slechte techniek

Dit is een goede manier om links te verkrijgen. De links die je verkrijgt komen zeer waarschijnlijk van relevante blogs en websites van hoge kwaliteit.

Hoe werkt het

Je maakt een gratis online programma waar mensen naar zullen verwijzen. Bijvoorbeeld een rekentool, een fotobewerkingstool of een SEO tool.

15. Links kopen

Wat is het?

Je betaalt voor een linkplaatsing op andere websites.

Waarom is dit een goede/slechte techniek

Dit is een slechte als: Dit een partij uit het buitenland is die een pakket van 1000 links aanbiedt. De kans dat dit kwalitatieve links zijn is zeer klein en zal alleen maar een slechte invloed op je website hebben.

Dit is een goede als: Je koopt links bij een betrouwbaar marketingbureau zoals SEOtijger. SEOtijger kijkt goed naar de kwaliteit van de links aan de hand van scores zoals DA, DR en TF. Daarnaast wordt er gekeken naar de relevantie en de hoeveelheid links om op een natuurlijke wijze een goed linkprofiel op te bouwen.

Hoe werkt het

Je koopt een blogpost met een link op een website met een hoge autoriteit die relevant is aan jouw website. Of je koopt een link op een partnerpagina op een website in dezelfde branche. Daarnaast kun je ook betalen voor links op bedrijfsgidsen, startpagina’s of nieuwssites.

16. Verlopen domeinnamen kopen

Wat is het?

Je koopt een goede verlopen domeinnaam op, waarbij er nog steeds websites een link hebben opgenomen naar de verlopen domeinnaam.

Waarom is dit een goede/slechte techniek

Dit kan een goede techniek zijn indien de links naar de verlopen website van goede kwaliteit zijn. Je kunt ervoor kiezen om het volledige domein door te laten verwijzen met een 301 redirect. Echter heeft dit risico’s. De verlopen website kan links hebben vanaf spam websites, die vervolgens ook rechtstreeks naar jouw website verwijzen. Daarnaast heeft de verlopen website waarschijnlijk veel “branding” gerelateerde links of links met de naam van de betreffende website. Deze passen niet bij jouw website, waardoor deze techniek slecht kan uitpakken. Je kunt er ook voor kiezen om weer een website erop te bouwen. Velen kijken in het webarchief op web.archive.org om te zien wat er op de website stond, om deze vervolgens in de oude staat te herstellen. Vervolgens kun je een link plaatsen op deze website naar jouw website. Zo behoud je een goed linkprofiel, echter is dit wel tijdrovend.

Hoe werkt het

Sommige mensen stoppen met het hosten van een bepaald domein, maar hebben wel al backlinks. Als jij vervolgens dit domein opkoopt, blijft de website wel relevant volgens Google doordat de website al een aantal backlinks heeft. Vervolgens verwijs je de website door naar jouw website of je bouwt er een website op met een link naar je website. Zo krijgt jouw website extra linkwaarde. Je koopt verlopen domeinen/websites op. Een bekende website waarop je dit kunt doen is domainorder.nl

17. Website kopen

Wat is het?

Je koopt goede websites over van mensen. Met goede SEO waardes en relevant aan jouw website.

Waarom is dit een goede/slechte techniek

Dit is een goede strategie omdat je een website koopt die wellicht al enige waarde heeft opgebouwd, waarop dus een waardevolle backlink geplaatst kan worden. Daarnaast heeft de website misschien ook relevant verkeer. Met advertenties kun je dit verkeer naar jouw website leiden. Of je verwijst het hele domein door naar jouw website.

Hoe werkt het

Je koopt websites op via aanbieders zoals Sitedeals. Vervolgens plaats je een link naar jezelf. Of verwijs je het domein door naar jouw website. Daarnaast kun je ook zelf op zoek gaan naar websites uit jouw niche om via het contactformulier de vraag te stellen of de website eigenaar geïnteresseerd is in een overname.