De beste tips voor interne links

Tijger interne links

Wat zijn interne links? En waarom zijn ze essentieel voor SEO? Dat zijn de vragen die we in dit artikel beantwoorden, en als bonus wat hele handige SEO tips om het maken van dit soort links makkelijker te maken.

Wat zijn interne links?

Interne links zijn verwijzingen op een webpagina naar een andere pagina op dezelfde website. Zo kan ik bijvoorbeeld hier in dit artikel op SEOtijger.nl verwijzen naar het artikel over Yoast SEO waarin je kunt lezen dat deze SEO plugin ook controleert of je wel een interne link hebt toegevoegd in je artikel.

Waarom zijn interne links zo belangrijk?

Er zijn talloze redenen te bedenken die aantonen hoe essentieel dit soort interne verwijzingen zijn voor SEO.

6 redenen om interne links niet te vergeten

  1. Zoekmachines volgen de links naar je andere pagina’s en ontdekken andere pagina’s op je website
  2. Bezoekers kunnen makkelijker het juiste antwoord vinden door te verwijzen naar andere relevante onderdelen op je website
  3. Bezoekers blijven langer op je website zitten, wat een positief signaal af kan geven aan zoekmachines
  4. Je kunt je inkomsten verhogen door meer advertentieweergaves of door upsells met de interne links naar andere relevante productcategorieën
  5. Je kunt door te verwijzen met links naar andere pagina’s op je website die pagina’s laten stijgen in Google
  6. Je kunt in informatieve artikelen die niet direct harde Euro’s opleveren, interne links plaatsen om te verwijzen naar relevante producten in je webshop. Of interne links plaatsen om bezoekers een actie te laten ondernemen

Hoe maak een interne link met WordPress?

Een van de meest bekende en veelgebruikte CMS systemen voor het beheren van je website is WordPress. Om die reden leggen we uit hoe je met WordPress interne links kunt maken voor WordPress SEO.

Je kunt een woord selecteren en op het link-icoon klikken. Of selecteer een woord en gebruik de sneltoets Ctrl + K om de link te maken. Je kunt vervolgens de URL van de pagina in het vak plakken en op ENTER drukken of het icoon aan de rechterkant gebruiken. Daarnaast is het mogelijk om het vak als zoekfunctie te gebruiken en zo een pagina op je website te vinden, waarna je deze kunt aanklikken.

Interne link WordPress

Best practices voor optimale SEO links

Interne links voor SEO

Uiteraard zijn er veel verschillende manieren om links naar andere pagina’s van je website te creëren. Een van de belangrijkste onderdelen daarvan zijn de links in je navigatiemenu. Daarnaast kun je in je footer (onderkant van de website) links zetten, in de zijbalk, maar ook in artikelen en teksten.

De link tekst beschrijvend maken

Gebruik als link tekst (in het Engels anchor text) een of meerdere woorden die de pagina waarnaar gelinkt wordt omschrijven. In plaats van de tekst “KLIK HIER”, kun je dus beter een omschrijvende tekst gebruiken. Zo hebben wij bijvoorbeeld nog veel meer SEO tips op onze website. Zie je? We hebben van een omschrijvende tekst een link gemaakt. Er zoeken in Google namelijk veel mensen op de zoekterm “SEO tips”.

Voorkomen dat de pagina minder goed gaat scoren

Wat ik regelmatig heb zien gebeuren, is dat er op een pagina een interne link geplaatst is die gaat naar een pagina met exact hetzelfde onderwerp. In dat geval geef je aan dat de pagina waarnaartoe gelinkt wordt belangrijker is dan de huidige pagina. Dat kan dus negatieve gevolgen hebben.

Beperk het aantal interne links op 1 pagina

Zoals voor bijna alles geldt, teveel is niet goed. Beperk het aantal interne links op je pagina. Wanneer je overdadig veel links plaatsing in een tekst, dan wordt de tekst haast onleesbaar, je bezoeker klikt telkens door naar een andere pagina én het komt over als spam voor zoekmachines.

Zorg dat belangrijke pagina’s een link krijgen op een toegankelijke plek

Zorg dat belangrijke pagina’s een interne link krijgen op een goede plek die makkelijk te bereiken is. Denk aan het navigatiemenu, of aan een link op de homepage. Hoe meer klikken er nodig zijn om uiteindelijk de link naar de ‘belangrijke’ pagina te vinden, des te minder wordt de pagina gewaardeerd door de zoekmachine. Daarnaast kunnen bezoekers de pagina dan ook lastig vinden.

Gebruik een pagina met veel links om interne links op te plaatsen

Heb je al een populaire pagina op je website? Bijvoorbeeld een specifiek nieuwsartikel die op verschillende websites benoemd of geciteerd is? Heb je een linkbuilding bedrijf links naar een specifieke pagina laten plaatsen? Of bijvoorbeeld een gratis tool gelanceerd op een pagina binnen je website die erg populair is geworden? Gebruik dan zo’n pagina met veel SEO waarde om met behulp van interne links de waarde door te geven aan andere pagina’s die je veel opleveren.

Verweesde pagina’s (orphan pages)

Wat ook regelmatig gebeurt is dat er pagina’s worden aangemaakt, vaak met als doel enkel om gevonden te worden via Google, die uiteindelijk geen interne link krijgen. In dat soort gevallen blijven er pagina’s op de achtergrond ‘zweven’ als weesjes (orphans). Hierdoor is de kans groot dat de betreffende pagina’s niet goed presteren.

4 tips om makkelijk interne links toe te voegen

1. Gerelateerde blogartikelen onderaan je blogs

Eén van de manieren om meer geatomiseerd interne links op je website te krijgen is door het (laten) inbouwen van een “Gerelateerde blogs” of “Gerelateerde producten” sectie onderaan pagina’s of productpagina’s. Het systeem laat zo automatisch links naar andere relevante pagina’s binnen je website zien.

2. Plugins die automatisch op bepaalde woorden links invoegen

Er bestaan ook (WordPress) plugins waarmee je kunt aangeven dat je op een specifiek woord een link wilt plaatsen. Zo zouden wij bijvoorbeeld overal op onze website waar SEO in de tekst voorkomt, een link op het woord “SEO” kunnen laten genereren naar de SEO tips pagina. Het is alleen wel belangrijk dat de plugin de mogelijkheid geeft om de aantallen te beperken, zodat het niet op spam gaat lijken. Daarnaast moet het uiteraard een up-to-date plugin zijn met voldoende opties, waardoor je meestal wel uitkomst bij betaalde opties. Verder zijn er ook plugins zoals Yoast SEO die in de betaalde versie suggesties voor links geven die je toe kunt voegen in de tekst van je pagina.

3. Een snelmenu, meest gelezen, populaire artikelen, handige tips menu

Een andere hele simpele tip om makkelijk interne links te plaatsen naar belangrijke pagina’s is door het toevoegen van een menu in de footer of aan de zijkant van de website. Zo kun je de belangrijkste pagina’s direct toegankelijk maken vanaf (bijna) elke pagina op je website.

Zo hebben wij in onze SEO tips sectie een zij-menu aan de rechterzijde. Deze toont altijd de meest recent gepubliceerde tips en dat zorgt ervoor dat de nieuwste artikelen vanaf meerdere pagina’s een interne link ontvangen.