Werkt afbeelding ALT tekst voor SEO?

Wat is ALT tekst?

Een ALT tekst is een tekst die wordt toegevoegd aan een afbeelding. Hierbij staat ALT voor “alternatief”. Google en bezoekers met een visuele beperking weten niet wat er op de afbeelding te zien is. De ALT tekst maakt dit duidelijk. Voor bezoekers zonder visuele beperking is de ALT tekst niet zichtbaar.

Wat is de relatie met SEO?

Een goede omschrijvende ALT tekst bestaat uit enkele woorden die aangeven wat er op de afbeelding te zien is. Het helpt voor SEO om aan een pagina met tekst rondom de tekst een relevante afbeelding toe te voegen. Het is hierbij gebruikelijk en te adviseren om de alternatieve tekst grotendeels gelijk te houden aan het onderwerp van de pagina.

Wat kun je hiermee bereiken?

Wat kun je bereiken qua SEO resultaat door het goed gebruiken van ALT tekst? Het voornaamste resultaat van deze optimalisaties is de verbeterde vindbaarheid van jouw afbeeldingen in Google Afbeeldingen.

Wanneer je bijvoorbeeld een pagina hebt over puppy’s en daarbij aan de afbeelding de ALT tekst ‘puppy’ toevoegt, dan wordt de kans groter dat jouw afbeelding met daarbij een link naar de pagina getoond wordt. Zo kun je de hoeveelheid bezoekers via Google afbeeldingen vergroten.

Daarnaast is het ook mogelijk om met de afbeelding op jouw pagina in de TOP 10 van alle zoekresultaten te verschijnen.

Wanneer we kijken naar de zoekresultaten voor ‘puppy’ dan zien we aan de rechterzijde een door Google gegenereerd paneel verschijnen. Met aan de bovenzijde afbeeldingsresultaten. Wanneer je hierin komt te staan dan zal deze prominente plek ook resulteren in meer Google verkeer.

Hoe kun je ALT tekst toevoegen?

WordPress ALT tekst toevoegen

Wordpress alt tekst

Gebruik je WordPress? Dan is het toevoegen zeer eenvoudig.

Bij de nieuwste versie van WordPress kun je na het invoegen van een afbeelding op de pagina aan de rechterzijde direct de gewenste alternatieve omschrijving toevoegen.

Ook wanneer je een afbeelding via de mediabibliotheek upload is er na het uploaden een invoerveld te zien voor ‘Alternatieve tekst’.

Via HTML toevoegen

Is er geen optie om via een invoerveld ALT tekst toe te voegen? Dan is het ook mogelijk om de HTML bewerker te gebruiken.

Bekijk vervolgens waar het gedeelte “img src” staat met daarbij de link naar de afbeelding, en voeg erachter de tag alt toe. Zie ook onderstaande voorbeeld. Je schrijft de tag alt, gevolgd door een ‘=’ teken en de daadwerkelijke alt tekst plaats je tussen aanhalingstekens.

<img src=”tijger.gif” alt=”Een slimme tijger”>

Hoe belangrijk is de ALT tekst?

Matt Cutts is een bekende Google specialist en heeft een video gemaakt over het belang van ALT teksten en hoe je deze kunt optimaliseren.

Wil je nog meer praktische tips lezen voor Google afbeeldingen?
Bekijk dan deze pagina uit de helpdesk van Google:
https://support.google.com/webmasters/answer/114016?hl=nl